Commons:Verwijderingsbeleid
Shortcuts: COM:D • COM:DG • COM:DP
Deze pagina beschrijft het verwijderingsbeleid van Wikimedia Commons. Voor de eenvoud worden afbeeldingen, geluidsbestanden, video's, bronbestanden en andere bestanden "bestanden" genoemd en galerijen, categorieën, sjablonen, praat- en andere pagina's worden "pagina's" genoemd. Op deze pagina worden auteursrechtkwesties en het licentiebeleid van Commons niet uitgelegd.
Overzicht met de procedures
Er zijn drie belangrijke verwijderingsprocedures. Deze worden in verschillende gevallen toegepast, afhankelijk van de reden voor verwijdering:
- Snelle verwijdering: in sommige gevallen kunnen bestanden min of meer onmiddellijk worden verwijderd. Als u er absoluut zeker van bent dat het verwijderen van een pagina of bestand valt in de snelle verwijderingscriteria, zoals een uploadfout van u, een duidelijke copyright overtreding, "niet-vrij" en dergelijke (meer in detail hieronder beschreven), is het bestand een kandidaat voor snelle verwijdering. Alle getroffen (getagde) bestanden zijn hier te vinden.
- Verwijderen tag: voor verschillende situaties zijn er gespecialiseerde sjablonen om toe te passen, die resulteren in verwijdering na een tijd (vaak 7 dagen) als het probleem niet is opgelost.
- Regelmatige verwijdering: Als er behoefte is aan discussie (wat in veel gevallen de aanbevolen manier is, vooral als u nieuw bent bij Commons en u zich zorgen maakt over licentieproblemen), moet het bestand / de pagina worden vermeld als een verwijderingsverzoek. In ieder geval bij twijfel, gebruik verwijderingsverzoek in plaats van te vragen om snelle verwijdering. Tag het bestand/de pagina in die gevallen met {{Delete}} en vergeet niet om een reden onder de tag op te geven en de afbeelding toe te voegen aan Verwijderingsverzoeken en informeer de uploader.
Overweeg in alle gevallen GlobalUsage om een idee te krijgen van waar afbeeldingen in gebruik zijn voordat ze worden verwijderd.
Redenen voor het verwijderen
Juridische kwesties
Schending van auteursrechten
De snelle verwijderingstag {{Copyvio}} is voor duidelijke schendingen van het auteursrecht. Gebruik {{copyvio|1=Reden}} of {{copyvio}} om uit te leggen waarom het een schending van het auteursrecht is. Houd er rekening mee dat als een mediabestand of artikel een vermoedelijke maar niet duidelijke schending van het auteursrecht is (inclusief alle auteursrechtelijk beschermde werken in openbare ruimtes), het moet staan op verwijderingsverzoeken.
Ontbrekende juridische informatie
Als er een licentie informatie ontbreekt, dan wordt het bestand getagd als ontbrekende informatie en krijgt de uploader op de hoogte en krijgt 7 dagen de tijd om het probleem op te lossen. Na deze periode kan het bestand zonder verder debat door een beheerder op zicht worden verwijderd, als de informatie inderdaad ontbreekt. Alle getroffen (getagde) bestanden zijn hier te vinden.
Bestanden waarvan bron of licentie informatie ontbreekt moet worden getagd met een van de volgende manieren.
- {{subst:nsd}} (geen/ontbrekende bron getagd door datum)
- {{subst:nld}} (geen/onvolledige licentie informatie, getagd door datum)
- {{subst:npd}} (geen/ontbrekende rechten, getagd door datum)
- {{subst:dw-nsd}} (afgeleid werk, geen/ontbrekende originele bron, getagd door datum)
Laat de uploaders weten dat u het bestand ook hebt getagd (zie opmerkingen over de sjablonen nadat u een bestand hebt getagd). Hierna hebben ze 7 dagen de tijd om de informatie te repareren.
Als na deze periode voldoende licentie- en broninformatie wordt verstrekt, moet de tag worden verwijderd. Als het niet is opgelost, komt het bestand in aanmerking voor snelle verwijdering. U moet dergelijke bestanden echter niet vermelden voor verwijdering of snelle verwijdering. Omdat ze zijn getagd op datum, kan een beheerder automatisch zien welke in aanmerking komen voor verwijdering door te navigeren in subcategorieën van Ontbrekende juridische informatie.
Niet-vrije licenties en fair use
Per Commons licentiebeleid, Wikimedia Commons accepteert alleen vrije inhoud, dat wil zeggen afbeeldingen en andere mediabestanden die door iedereen, altijd en voor elk doel kunnen worden gebruikt. Commons host ook geen "fair use" kopieën van niet-vrije inhoud (zie {{pg|Commons:Fair use}|Fair use}), anders dan enkele niet-vrije symbolen van de WMF projecten.
- Bestanden die alleen onder een niet-vrije licentie zijn gelicentieerd (zoals redelijk gebruik, niet-commercieel of alleen toestemming) kunnen snel worden verwijderd met behulp van de tag {{Speedydelete}} (geef een reden op: {{speedydelete|Reden}}).
- De snelle verwijderingstag {{Fair use}} is voor bestanden die zijn getagd als fair use.
Andere licentie/copyright kwesties
Een bestand of pagina kan worden gemeld als verwijderingsverzoek in de volgende gevallen:
- Het bestand/de pagina heeft een onduidelijke auteursrechtelijke status, maar door ontbrekende juridische informatie kan het niet worden gebruikt.
- Het bestand/de pagina schendt de licentie richtlijnen op een andere manier dan een duidelijke schending van het auteursrecht.
Privacy
De tag {{Speedydelete}} is beschikbaar voor snelle verwijderingsnominaties waarbij er geen specifiekere tag voor snelle verwijdering is. Vergeet niet om een reden toe te voegen: {{speedydelete|Reden}}. Dergelijke gevallen omvatten:
Een schending van het privacybeleid.
Buiten het doel
"Buiten het doel van het project" bestanden/pagina's moeten normaal gesproken worden vermeld op Verwijderingsverzoeken.
Niet educatief bruikbaar
Het bestand is niet realistisch nuttig voor een educatief doel. Voorbeelden van zulke bestanden zijn:
- Privé-beeldcollecties, bijvoorbeeld privéfeestfoto's, foto's van uzelf en uw vrienden, uw verzameling vakantiekiekjes enzovoort. Er zijn tal van andere projecten op het internet die u voor een dergelijk doel kunt gebruiken, zoals Flickr. Dergelijke privé-beeldcollecties worden niet educatief, zelfs niet als ze als een galerij op een gebruikerspagina op Commons of elders worden weergegeven.
- Zelf gemaakte kunstwerken zonder duidelijk educatief gebruik.
- Bestanden die niets educatief onderscheidends toevoegen aan de verzameling afbeeldingen die we al hebben over hetzelfde onderwerp, vooral als ze van slechte of middelmatige kwaliteit.
Zelfpromotie of vandalisme/aanval
- Reclame of zelfpromotie. (COM:ADVERT)
- Bestanden die blijkbaar zijn gemaakt en / of geüpload met het oog op vandalisme of een aanval. Reeds bestaande ontwerpen en symbolen die worden of zijn geassocieerd met nationalistische, religieuze of racistische oorzaken vallen niet buiten het bereik alleen omdat ze aanstootgevend kunnen zijn. Op voorwaarde dat ze legaal zijn om te hosten en anderszins binnen het bereik van Commons vallen (bijvoorbeeld als ze bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om een Wikipedia-artikel over een haatgroep te illustreren), moeten ze worden bewaard. (COM:VAND)
- Andere bestanden die te kwader trouw zijn geüpload, zoals copyright trollen
Sociale kwesties
Foto's met een herkenbare persoon
Commons respecteert de wettelijke rechten van de onderwerpen van onze foto's en heeft de morele plicht om zich ethisch te gedragen met betrekking tot foto's van mensen. Dit betekent dat bepaalde foto's onaanvaardbaar zijn op Commons zonder de juiste toestemming van het onderwerp. Zie Foto's van identificeerbare mensen.
Hoffelijkheid verwijderingen
Zelfs als dit niet verplicht is om juridische of andere beleidsredenen, kan Commons er soms voor kiezen om afbeeldingen te verwijderen, bijvoorbeeld als een gebaar van goede wil naar een fotograaf die een fout heeft gemaakt. Voor voorgestelde richtlijnen, lees dit artikel.
Onderhoud
Algemeen: snelle verwijdering
De tag {{Speedydelete}} is beschikbaar voor snelle verwijderingsnominaties waarbij er geen specifiekere tag voor snelle verwijdering is. Vergeet niet om een reden toe te voegen: {{speedydelete|Reden}}. Dergelijke gevallen omvatten:
- Bestanden
- Beschadigd, geïnfecteerd door een virus, onbedoeld leeg, enz. (bij twijfel, vermeld het op Verwijderingsverzoeken als een onbekend formaat/inhoud)
- Is eerder verwijderd onder Commons verwijderingsrichtlijnen
- Is geüpload met de bedoeling om uitsluitend te worden gebruikt voor doeleinden van vandalisme, persoonlijke aanvallen en / of het spammen
- Pagina's
- Leeg en heeft geen significante geschiedenis
- Onzin, een test of vandalisme
- Een gebruikerspagina of subpagina waarvan de verwijdering door de gebruiker is aangevraagd
- Een gebruikerspagina of subpagina van een niet-bestaande gebruiker
- Een doorverwijzing waarover een andere pagina moet worden verplaatst
- Een doorverwijzing naar een niet-bestaande pagina
- Een categorie zonder inhoud of met alleen een bovenliggende categorie, en duidelijk onbruikbaar voor de toekomst
- Een overlegpagina met verwijderde inhoud (tenzij ze iets bevatten dat de moeite waard is om op te slaan)
Algemeen: voor verwijdering nomineren
Bestanden/pagina's moeten worden vermeld op verwijderingsverzoeken indien
- De inhoud van het bestand/de pagina kan niet worden bepaald (overweeg taggen met {{Description missing}}).
Naamgeving kwesties
- Upload geen bestanden opnieuw om bestandsnamen te wijzigen. Als u de naam van bestanden wilt wijzigen, gebruikt u {{rename|new_name|numeric rationale|aanvullende reden}}.
Duplicaten
Als het bestand van hetzelfde bestandstype is en u zeker weet dat het exact dezelfde inhoud heeft (kleuren, kwaliteit, enz.), tagt u het met {{duplicate|File:example.jpg}} en geef voor de parameter (File:example.jpg
) het bestand op dat dit dubbele bestand kan vervangen.
Bestanden die niet van hetzelfde bestandstype zijn, zijn geen duplicaten, maar mogelijk overbodig (zie hieronder) en vereisen een verwijderingsverzoek.
Exacte duplicaten van een bestand worden onderaan de beschrijvingspagina weergegeven door de MediaWiki-software.
- Een bitmapbestand (PNG, JPEG of GIF) dat wordt vervangen door een vectorafbeelding, wordt niet beschouwd als een exact genoeg duplicaat. Dergelijke bestanden moeten worden vermeld op Verwijderingsverzoeken zodat er van geval tot geval over kan worden beslist.
- Voorzichtigheid is geboden wanneer het formaat anders is: het is bijvoorbeeld gebruikelijk en handig om zowel een PNG als JPEG van dezelfde afbeelding te hebben, omdat (vanwege een al lang bestaand probleem met de thumbnailer) JPEG-miniatuur beter is. JPEG's zijn echter geen verliesvrije afbeeldingen, dus progressieve bewerking van een JPEG zal de kwaliteit vernietigen, terwijl een PNG dit probleem niet heeft. Vandaar dat een PNG voor (verder) bewerken en een JPEG voor weergave te rechtvaardigen zijn.
- Als een van de dubbele kopieën van de afbeelding door de auteur is geüpload, behoudt u die versie en verwijst u de andere door.
- Als er verschillende beschrijvingen zijn op de verschillende afbeeldingsbeschrijvingspagina's, zorg er dan voor dat alle relevante informatie wordt samengevoegd in de te bewaren kopie.
- Na het verwijderen van het duplicaat, doorverwijzen van de verwijderde bestandsnaam, tenzij het misleidend is of een zeer recente upload. (Dit voorkomt het verbreken van links van externe gebruikers van afbeeldingen.)
NB: als het een werk is dat erg lijkt op (of identiek is aan) een ander, maar geen exact duplicaat, is het een overbodig bestand, dat een andere procedure vereist. Zie hieronder.
Overbodig/slechte kwaliteit
Redundante bestanden of bestanden van lage kwaliteit worden alleen per geval verwijderd nadat ze zijn vermeld op Verwijderingsverzoeken. Bij verwijderingsverzoeken moet u redenen opgeven waarom een bepaald bestand inferieur is aan de alternatieve versie (zie voor meer informatie).
Voordat u een bestand van slechte kwaliteit aandraagt voor verwijdering, moet u ervoor zorgen dat het bestand niet meer in gebruik is. U kunt het gebruik van het bestand op lokale projecten vervangen door hogere versies, afhankelijk van het beleid van het lokale project. Als aan het einde van de discussieperiode een verwijdering is overeengekomen en het bestand nog steeds niet in gebruik is, kan het worden verwijderd.
Template | Usage |
---|---|
For speedy deletion | |
{{Duplicate}} | For files that are exactly the same or scaled down. |
{{Bad name}} | Use this one if YOU have uploaded a file under a bad name. |
For replacement | |
{{Superseded}} | If a better file of the same theme was uploaded. |
{{SupersededPNG}} | Use for GIF & JPEG that have been superseded by PNG. |
{{Vector version available}} | Use for raster images that have been superseded by an SVG. |
{{Technically replaced}} | Use for SVG (usually) that have been replaced with an inferior file. |
{{Original}} | To protect the original file. |
In het geval van een redundante pagina (geen bestand), overweeg dan om er gewoon een doorverwijzing van te maken.
Procedures in detail
Snelle verwijdering
Zie ook: Commons:Criteria voor directe verwijdering. Er zijn bepaalde gevallen waarin een bestand moet worden "snel verwijderd" en waaronder een beheerder pagina's, afbeeldingen en andere bestanden op zicht kan verwijderen. Voor sommige gevallen zijn er specifieke tags voor snelle verwijdering (zie hierboven); Anders is de algemene tag {{Speedydelete}} beschikbaar. Vergeet niet om een reden als deze toe te voegen: {{speedydelete|Reden}} (zie hier de criteria voor snelle verwijdering).
Het sjabloon {{Copyvio}} is een veelgebruikte tag voor snelle verwijdering die wordt gebruikt voor bestanden die duidelijke, flagrante schendingen van het auteursrecht zijn. Plaats het sjabloon boven aan de pagina van het bestand met behulp van: {{copyvio|1=Reden|source=URL}}. De parameter source is optioneel. Nadat u het hebt opgeslagen, klikt u op de tekst "Klik hier om verdere instructies weer te geven" en kopieert u het weergegeven {{Copyvionote}}-sjabloon naar het einde van de overlegpagina van de uploader om hen op de hoogte te stellen. Er wordt automatisch een nieuwe sectie gemaakt.
Een beheerder zal het bestand/de pagina te zijner tijd verwijderen. Als iemand het niet eens is met het snel verwijderen van een bepaald bestand, converteer dan naar een regulier verwijderingsverzoek (zie hieronder). Zorg er altijd voor dat alle lokale links naar een bestand of pagina worden gecorrigeerd en bijgewerkt voordat ze worden verwijderd. De bestanden/pagina's die worden vermeld voor snelle verwijdering worden automatisch opgenomen in de betreffende categorie en de subcategorieën daarvan.
Onthoud altijd: voordat u afbeeldingen snel verwijdert, moet u ervoor zorgen dat de gebruiker deze daar heeft geplaatst in overeenstemming met deze verwijderingsrichtlijnen. Zo niet, wijzig dan het sjabloon en verwijder deze van deze pagina. Controleer altijd de bestandsgeschiedenis om te bepalen of de juiste afbeeldingsbeschrijving niet is vernield.
Bij het snel verwijderen van bestanden wordt voorgesteld, maar is het niet vereist om GlobalUsage uit te voeren om het gebruik van Wikimedia-projecten te repareren.
Tag verwijdering
In sommige gevallen kan een bestand worden getagd met een "probleemtag" en wordt het verwijderd als het probleem na een bepaalde tijd (meestal 7 dagen) niet is opgelost. Zie bijvoorbeeld "ontbrekende juridische informatie" hierboven.
Reguliere verwijdering
Het "reguliere verwijderingsproces" omvat het starten van een verwijderingsdiscussie op een aparte pagina, waarvoor een standaardschema bestaat, en het vermelden van het debat op Verwijderingsverzoeken. Een link "nomineren voor verwijdering" in de linker toolbox is beschikbaar om het gemakkelijk te maken om bestanden/pagina's weer te geven op de Verwijderingsverzoeken. Dit kan echter ook handmatig: het bestand/de pagina wordt gemarkeerd voor verwijdering door het sjabloon {{delete|reden|day=6|month=mei|year=2024}}
toe te voegen (vervang de reden door de uwe) en dan moet het worden vermeld bij de verwijderingsverzoeken; Ook moet de uploader op de hoogte worden gebracht van de dreigende verwijdering.
Het bestand/de pagina kan worden verwijderd op besluit van een beheerder als er goede redenen zijn gegeven in de discussie om dit te doen. Zorg er altijd voor dat alle lokale links naar een bestand of pagina worden gecorrigeerd en bijgewerkt voordat ze worden verwijderd. Wanneer u een bestand verwijdert uit verwijderingsverzoeken, is het een goede gewoonte om GlobalUsage uit te voeren en daarmee te voorkomen dat het bestand gebruikt wordt. Meer informatie, en op de bestanden/pagina's die voor verwijdering worden vermeld, zijn opgenomen in de betreffende categorie.
Als u meerdere items wilt nomineren voor verwijdering om dezelfde reden (een massaverzoek of massanominatie), zie deze alinea.
Reguliere verwijderingsverzoeken zijn afzonderlijke pagina's die transcluded op andere pagina's staan. Als u daarom een of meer categorieën aan een verwijderingsverzoek wilt toevoegen, moet u de categorie of categorieën in de wikitekst plaatsen tussen <noinclude>
en </noinclude>
met als doel dat de categorie of categorieën alleen van toepassing zijn op het betreffende verwijderingsverzoek. Zie ook: Help:Noinclude, includeonly en onlyinclude.
Sluiting
Over het algemeen kunnen aanvragen na zeven dagen door een beheerder worden gesloten. Verwijderingsverzoeken voor duidelijke schendingen van het auteursrecht kunnen eerder worden gesloten. Problematische of complexe verzoeken (zoals veelgebruikte sjablonen) kunnen langer wachten - zelfs enkele maanden indien nodig. Niet-beheerders kunnen een verwijderingsverzoek als bewaring sluiten als ze een goed begrip hebben van het proces en op voorwaarde dat de sluiting niet controversieel is. Als u twijfelt, doe het dan niet.
Bovendien mag geen enkele gebruiker een verwijderingsverzoek sluiten als Kept/Bewaard inclusief media die ze hebben geüpload.
Beheerders worden aangemoedigd om te controleren of de uploader op hun overlegpagina op de hoogte is gesteld van het in behandeling zijnde verwijderingsverzoek (tenzij de afbeelding een duidelijke schending is, in welk geval de afbeelding snel kan worden verwijderd).
Pagina's met verwijderingsverzoeken worden afgesloten met {{Delh}} (DeletionHeader) bovenaan, met een ondertekende samenvatting van het resultaat kept of deleted tussen een horizontale liniaal ---- en de {{Delf}} (DeletionFooter) onderaan. Voor een bewaarde pagina kan {{Kept}} op de overlegpagina worden gebruikt als verwijzing naar het gesloten DR.
Beroep
Als u bezwaar wilt maken tegen discussies over afbeeldingen die niet zijn verwijderd, kunt u eerst een discussie aantekenen met de beheerder die de discussie heeft gesloten. Als u van mening bent dat de verwijdering ten onrechte is uitgevoerd, kunt u bezwaar maken.
Als de beslissing correct is gebaseerd op de huidige licentie en het projectdoel pagina's, moet u uw ontevredenheid uiten op die betreffende pagina.
Categorieën
Als een categorie moet worden hernoemd naar een betere naam of moet worden samengevoegd als een dubbele categorie, kunt u {{move| gebruiken Naam doelcategorie|reden|datum}} als wijzigingsverzoek. Maak categorieën niet leeg, omdat dit over het algemeen meer controlewerk vereist om onnodige lediging van categorieën en vandalisme te voorkomen.
Als de naam van een verlaten (geleegde) categorie niet onjuist, verkeerd gespeld of misleidend is, moet deze niet worden verwijderd, maar worden "doorverwezen" met {{category redirect| nieuwe naam}} of gewijzigd in een doorverwijspagina met {{Disambig}}.
Verkeerd gespelde of misleidende lege categorieën kunnen snel worden verwijderd. Zie Hernoem een categorie. Categorieën die leeg zijn en duidelijk onbruikbaar voor de toekomst (waarschijnlijk nooit zinvol gebruikt) kunnen over het algemeen worden verwijderd door snelle verwijdering. Indien mogelijk moet het verwijderingsoverzicht een klikbare link bevatten naar de categorie (categorieën) waarheen de vorige inhoud is verplaatst.
Als geen van de bovenstaande gevallen van toepassing is, kan een vermelding worden geplaatst op de categorieën voor discussie (volg de link voor instructies over hoe dit te doen).