Commons:Hergebruik van inhoud buiten Wikimedia/licenses
Dit gedeelte bevat een samenvatting van de licenties die vaak op Wikimedia Commons gebruikt worden en hoe er mee moet worden omgegaan.
- De licentie(s) van een werk staan op de pagina met de bestandsbeschrijving van zo'n pagina. Voorbeeld van die pagina.
- Als een werk (een tekst, afbeelding of ander mediabestand) onder één enkele licentie wordt vrijgegeven, moet aan alle voorwaarden van die licentie worden voldaan. Als een werk onder meer dan één licentie wordt vrijgeven, mogen hergebruikers kiezen welke licentie ze willen gebruiken. Aan alle voorwaarden van de gekozen licentie moet worden voldaan. Behalve bij materiaal dat verondersteld wordt tot het publieke domein te behoren, staat er op de informatiepagina van iedere afbeelding of ander werk een link naar de volledige tekst van de licentie(s). Van sommige licenties is ook een samenvatting beschikbaar.
- Lees de volledige tekst van de licenties voor alle juridische details. De Wikimedia Foundation en de auteurs van het materiaal op de Wikimedia-websites geven geen juridisch advies. Als u toch behoefte heeft aan informatie over hoe een licentie in uw specifieke situatie moet worden toegepast, dient u een juridisch deskundige in te schakelen.
De functie "Use this file on the web"/"Use this file on a wiki" op de bestandsbeschrijvingspagina kan u helpen om de voorwaarden van de licentie op te volgen (nu niet beschikbaar in Internet Explorer, en alleen beschikbaar in de skins Vector (standaard) en Monobook).
Publiek domein
Content waarvan is aangegeven dat die binnen het publieke domein valt (of waarvoor een plaatselijk equivalent geldt, bijv. may be used for any purpose) is materiaal waarvan wordt aangenomen dat hierop geen auteursrecht meer rust, hetzij doordat het oorspronkelijke auteursrecht verlopen is, hetzij doordat het materiaal door de maker(s) expliciet in het publieke domein is geplaatst.
Merk op dat in sommige landen in bepaalde gevallen toch nog onvervreemdbare morele rechten en andere beperkingen van kracht kunnen zijn.
Het komt geregeld voor dat werken uit het publieke domein worden gepubliceerd onder het auteursrecht van de hergebruiker. Dit kan wettelijk toegestaan zijn, maar neemt niet weg dat het oorspronkelijke werk zich dan nog steeds in het publieke domein bevindt. Als u de herkomst van het bestand vermeldt (hoe u eraan gekomen bent en waar het oorspronkelijk vandaan komt) alsook de naam van de maker, kan dit ons helpen wanneer in de toekomst een geschil met een dergelijke hergebruiker mocht ontstaan.
Creative Commons
De meeste Creative Commons-licenties zijn geen vrijecontentlicenties en hierdoor niet toegestaan op Wikimedia Commons. De volgende licenties zijn wel toegestaan en kunnen hier dan ook worden gevonden:
CC-BY
De Creative Commons Attribution License (CC-BY) staat hergebruikers toe afgeleide werken te maken en het werk te kopiëren, verspreiden, in het openbaar te tonen of uit te voeren, zelfs indien dit gebeurt met een commercieel oogmerk.
U dient de naam van de maker of licentieverstrekker bij het werk te vermelden, en wanneer u het werk wilt hergebruiken of verspreiden, dient u de licentievoorwaarden te vermelden of een link ernaartoe te verstrekken. U mag zelf beslissen of u toekomstige afgeleide versies beschikbaar stelt onder de CC-BY.
- Het standaard {{Cc-by-3.0}} sjabloon
- You are free:
- to share – to copy, distribute and transmit the work
- to remix – to adapt the work
- Under the following conditions:
- attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
CC-BY-SA
De Creative Commons Attribution and ShareAlike License (CC-BY-SA) staat hergebruikers toe afgeleide werken te maken en het werk te kopiëren, verspreiden, in het openbaar te tonen of uit te voeren, zelfs indien dit gebeurt met een commercieel oogmerk.
Wanneer u het werk wilt hergebruiken of verspreiden, dient u de naam van de maker of licentieverstrekker bij het werk te vermelden en dient u tevens de licentievoorwaarden te vermelden of een link ernaartoe te verstrekken. U dient uw versie beschikbaar te stellen onder de CC-BY-SA.
- Het standaard {{Cc-by-sa-3.0}} sjabloon
- You are free:
- to share – to copy, distribute and transmit the work
- to remix – to adapt the work
- Under the following conditions:
- attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
GNU-licenties
GNU-licentie voor vrije documentatie
Voor eenvoudige herverspreiding dient u op de plaats waar u het werk wilt gebruiken de versie op te nemen waar u toegang tot had gekregen (permalink) alsook de complete geschiedenis ervan met vermelding van de naam van de maker of licentiegever, en dient u tevens de GNU-licentie op te nemen (door middel van een link ernaartoe op dezelfde website of, in drukwerk, door de licentie af te drukken). Voldoen aan de voorwaarden is gemakkelijk op websites en in boeken, maar vooralsnog moeilijk in folders, tijdschriften en kranten.
Het staat hergebruikers vrij om afgeleide werken (bewerkingen) van de content te maken en/of deze te kopiëren, verspreiden, in het openbaar te tonen of uit te voeren, zelfs indien dit gebeurt met een commercieel oogmerk. Om te voldoen aan de voorwaarden dient u: (a) uw versie vrij te geven onder de GNU-licentie voor vrije documentatie, (b) alle auteurs of contentmakers te noemen (als u een titelpagina heeft, dan ook ten minste de vijf belangrijkste van hen aldaar) en (c) een complete kopie van de licentie op te nemen. Bij afgeleide werken dient u daarnaast de complete geschiedenis op te nemen.
Hoe u moet bepalen welke vijf auteurs het belangrijkst zijn in het licht van de GNU-licentie kan niet in juridische termen worden aangegeven. We raden u aan hiervoor één vaste methode te gebruiken, zoals het tellen van het aantal bewerkingen, het aantal woorden, het aantal uren dat aan het werk besteed is, of iets van dien aard.
Alle afgeleide werken moeten blijven vallen onder de GNU-licentie voor vrije documentatie.
Wanneer een foto die onder deze licentie is vrijgegeven, wordt gebruikt als onderdeel van een groter werk, hoeft dit grotere werk niet vrijgegeven te worden onder dezelfde licentie om binnen de licentievoorwaarden te vallen. Wij hebben de Free Software Foundation, de opstellers van de licentie, gevraagd om opheldering over hoeveel van bijvoorbeeld een boek meetelt als het "grotere werk" in deze bepalingen. De Foundation antwoordde hierop dat geen enkele synopsis de tekst van de licentie kan vervangen en dat de hergebruiker bij twijfel degelijk juridisch advies zou moeten inwinnen. Nu stelt de GNU-licentie: "Wanneer het Document opgenomen is in een complex geheel, is deze licentie niet van toepassing op die andere werken binnen het geheel die zelf geen afgeleide werken van het Document zijn" (onder "Document" wordt hier verstaan enig werk dat onder de licentie is vrijgegeven). Met andere woorden, het grotere werk hoeft niet (altijd) vrijgegeven te worden onder de GNU-licentie voor vrije documentatie.
- Het standsard {{GFDL}} sjabloon
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License. |
GNU, GPL en LGPL
De GNU General Public License (GPL) en Lesser General Public License (LGPL) zijn computersoftwarelicenties, die niet vaak voor tekst of media worden gebruikt. Toch valt een klein deel van de content op Wikimedia Commons (zoals iconen of screenshots van computerprogramma's) wel onder deze licenties.
Voor eenvoudig hergebruik van dergelijk materiaal, inclusief gewijzigde versies, dient u: (a) uw versie onder dezelfde licentie vrij te geven en (b) de bronversie mee te leveren, d.w.z. iets dat net zo bewerkbaar is als de versie waarmee u begon (bijv. een afbeeldingsbestand of een .xcf-bestand van GIMP).
Merk op dat de GNU General Public License (GPL) en de GNU-licentie voor vrije documentatie onverenigbaar zijn. Dit houdt in dat content die onder de ene licentie is vrijgegeven niet kan worden gecombineerd binnen één en hetzelfde "werk" met content die onder de andere licentie is vrijgegeven, bijvoorbeeld de broncode van een GPL-computerprogramma ingebed in een verklarende tekst vrijgegeven onder de GNU-licentie voor vrije documentatie. Een GPL-afbeelding op een tekstpagina die op haar beurt onder de GNU-licentie voor vrije documentatie valt, wordt echter meestal beschouwd als een samenstel van twee werken (een verzamelwerk) in plaats van een enkel werk.
- Het standaard {{GPL}} sjabloon
This work is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or any later version. This work is distributed in the hope that it will be useful, but without any warranty; without even the implied warranty of merchantability or fitness for a particular purpose. See version 2 and version 3 of the GNU General Public License for more details. |
- Het standaard {{LGPL}} sjabloon
This library is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by the Free Software Foundation; either version 2.1 of the License, or (at your option) any later version. This library is distributed in the hope that it will be useful, but without any warranty; without even the implied warranty of merchantability or fitness for a particular purpose. See version 2.1 and version 3 of the GNU Lesser General Public License for more details. |
Andere vrijecontentlicenties
- Hoofdpagina: Commons:Auteursrechtentags.
Credit regels
- Hoofdpagina: Commons:Credit line/nl.